Tarihçe

 DÜZCE ÜNİVERSİTESİ

1976 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi'ne bağlı Düzce Meslek Yüksekokulu ile başlayan üniversiteleşme süreci 1992 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin kurulması ile bu Üniversite'ye bağlı olarak; Düzce Meslek Yüksekokulu, (Düzce'de) Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ve Akçakoca Meslek Yüksekokulu (Akçakoca'da) Düzce Orman Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Tıp Fakültesi Sağlık Yüksekokulu Düzce Tekel Ambar deposunda kurulmuştur.

1999 depreminde binaların hasar görmesi ile Teknik Eğitim ve Orman Fakülteleri geçici olarak şehirde bulunan diğer kamu binalarında eğitim vermeyi sürdürmüşlerdir. 2001 yılında Teknik ve Orman Fakülteleri, 2003 yılında da Tıp Fakültesi Konuralp yerleşkesine taşınmışlardır. Üniversitemiz, 17 Mart 2006 tarih 26111 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 5467 sayılı Yasa ile Düzce Üniversitesi olarak kurulmuştur. Bu yasayla, Abant İzzet Baysal Üniversitesi yapısında olan Düzce Tıp Fakültesi, Orman Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Düzce Meslek Yüksekokulu, Akçakoca Meslek Yüksekokulu Düzce Üniversitesi’ne bağlanmış olup, ayrıca yeni kurulan Fen-Edebiyat Fakültesi ile Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Düzce Üniversitesi bünyesinde yer almışlardır.

18 Mayıs 2007 tarihinde ilk rektörümüz Prof. Dr. Funda SİVRİKAYA ŞERİFOĞLU atanmıştır. Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, 2007-2015 Dönemleri Kurucu Rektörümüz olarak görev yapmıştır. 2022 yılından itibaren ise Prof. Dr. Nedim SÖZBİR, rektörlük görevini yürütmektedir. İlk kurulduğu yıllarda 3 fakültesi ve 5700 öğrencisi olan Düzce Üniversitesi bugün, 13 fakültesi, 1 enstitüsü, 2 yüksekokulu, 10 meslek yüksekokulu, birçok Araştırma ve Uygulama Merkezi, Araştırma ve Uygulama Hastanesi, 32 bine yakın öğrencisi, 3500’ü aşkın personeli ile saygın ve tercih edilen bir üniversite olarak dikkat çekmektedir.

Bilimsel gelişme alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde adından söz ettiren Düzce Üniversitesi, URAP kapsamında yayınlanan sıralamada kendisi ile aynı yıl kurulan üniversiteler arasında birinci sırada, tüm üniversiteler arasında ise ilk 50 içerisinde yer alma başarı göstererek kuruluşunun üzerinden geçen kısa sürede büyük mesafeler kat etmiştir.

“Değer Üreten Üniversite” felsefesiyle yola çıkan Düzce Üniversitesi, YÖK ve dönemin Kalkınma Bakanlığı iş birliğiyle hazırlanan “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamında ülkemizdeki beş üniversite arasına girme başarısı göstermiştir.

Şeffaf ve katılımcı bir yönetim kültürü oluşturabilmek amacıyla ülkemiz üniversiteleri arasında ilk Açık Kapı uygulamasını başlatan Düzce Üniversitesi, Açık Kampüs ve Açık Ders ile şehirle bütünleşmektedir. Ayrıca Açık Kürsü, Temiz Kampüs, Açık Mutfak gibi uygulamalarla da sosyal ve dinamik üniversite anlayışında çığır açmaktadır.

Toplum için bilim anlayışını ilke edinen Düzce Üniversitesi, modern eğitim programları, teknolojik imkanları, nitelikli ve donanımlı akademik kadrosuyla yeni değerler üretmeye devam etmektedir.