22.04.2024

Üniversitemizde Milli Egemenlik ve Çocuk Paneli Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen “Milli Egemenlik ve Çocuk” adlı panel, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Programın moderatörlüğünü gerçekleştiren Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak bu bayramı anlamak için 104 yıl öncesine gitmek gerektiğini ifade etti. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla başlayan Türkiye Cumhuriyeti kuruluş süreci nedeniyle bu paneli düzenlediklerini belirten Prof. Dr. İlhan Genç, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle andı.

Programın ilk konuşmacısı Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Onur Çapar, “Milli İradenin Teşekkülü ve İlk Mecliste Dış Politika” başlıklı sunumuna TBMM’nin kuruluşunun 104. yılı münasebetiyle şehitlerimizi anarak başladı.

Mondros Mütarekesi’nden kongrelere, son Osmanlı Mebusan Meclisi’nden TBMM’nin kuruluşuna kadar geçen dönemi özetleyen Dr. Öğr. Üyesi Onur Çapar, TBMM’nin yönetim şeklinin Meclis Hükümeti Sistemi olduğunu dile getirerek, Meclis Başkanı’nın Hükümetin doğal lideri olduğunu sözlerine ekledi. Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’ndan da bahseden Çapar, bu kanunla egemenliğin kayıtsız şartsız millete verildiğini söyledi ve son olarak ilk Meclis’in dış politikası hakkında bilgiler paylaşarak sözlerini sonlandırdı.

Programın diğer konuşmacısı Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Sibel Küçükkülahlı ise “Erken Cumhuriyet Döneminde Çocuk Politikası” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Modern öncesi çocuk ve modern çocuk dönemleri kavramlarından ve bu dönemin çocuklarının özelliklerinden söz eden Dr. Öğr. Üyesi Sibel Küçükkülahlı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara ve gençlere ayrı bir önem verdiğini vurguladı. 23 Nisan’ın, 1921’den itibaren milli bayram, 1927’den sonra Çocuk Bayramı olarak kutlandığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Sibel Küçükkülahlı, Cumhuriyet dönemindeki en önemli politikalarının başında çocuk sağlığı ve çocuk eğitimi geldiğinin altını çizdi.