29.03.2024

Üniversitemizden ''2. Sahne Sanatları Günleri”

Üniversitemiz Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü tarafından, öğrencilerimizin ufuklarını genişletecek, dünyadaki sahne ve tiyatro ışıklandırmasında güncel gelişmelerin değerlendirildiği ''2. Sahne Sanatları Günleri Işık, Görsel ve Tiyatro” adlı program, İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Programa, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Işık Tasarımcısı Hüseyin Tokyol, bölüm akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

Programın davetli konuşmacısı Hüseyin Tokyol; ışık masası, ışık sistemleri, dimmer, watt, kalvin, lümen, filtre, led ışıklar, pc, fresnel ve profile ışık sistemleri, sis ve ateş makinelerinin kullanımı, led ekranlar, sahne ışık aydınlatmasının yanında dış mekan ve antik tiyatroların nasıl aydınlatılacağı gibi farklı konularda bilgilerini paylaştı.

Sahne aydınlatmasının çok maliyetli bir yatırım olduğuna işaret eden Hüseyin Tokyol, “Bu nedenle yeni sahnelerde maliyeti ve elektrik gideri çok düşük olan led ampullü sistemler kullanılmalıdır. Kendi tiyatronuzda yeterli olan ışık sistemlerini turneye çıktığınız salonlarda bulamayabilirsiniz. Turnede tekrar tekrar ışık çalışması yapmanız gerekecektir. Buna da sizin iyi bir matematik ve fizik bilmenizle kısa sürede çözüm üretebilirsiniz. Bir eserde ışık tasarımcısı, koreograf ve tasarımcı birlikte çalıştıklarında muhteşem eserler ortaya çıkar. Bir aksaklık durumunda, uyumlu çalışmak, takım olmak oluşan aksaklığın seyirciye yansıtılmadan gidermenizi sağlar. Seyirciye vermek istediğiniz etkiye göre ışığın özellikleriyle oynayıp etkili bir gösteri ortaya çıkarabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Program, Dr. Öğr. Üyesi Süleyman İnceefe tarafından Hüseyin Tokyol’a teşekkür belgesi takdim edilmesiyle sona erdi.