25.04.2024

Ankara’nın Anıtsal Ağaçlarıyla İlgili Fotoğraf Sergisi ve Konferans Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 7. Bağ, Bahçe, Çiçek Konferansı kapsamında düzenlenen “Ankara’nın Anıtsal Ağaçları” adlı fotoğraf sergisi ve konferans, Üniversitemiz Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi’nde gerçekleştirildi.

İlk olarak Ankara’nın Anıtsal Ağaçları Fotoğraf Sergisi’nin açılışı gerçekleştirilerek konuklar tarafından sergi gezildi, sergideki fotoğraflar ve Türkiye’de bulunan Anıtsal Ağaçlar hakkında bilgiler verildi.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Üniversitemiz Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, Ankara`nın anıtsal ağaçları hakkında detaylı bilgiler paylaşarak Anadolu’nun ağaç kültürüne değindi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç ise yaptığı konuşmada davetli konuşmacı Orman Yüksek Mühendisi Ahmet Demirtaş ile Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği’ne programa katkıları için teşekkür etti. Anıtsal ağaçların araştırılıp konuyla ilgili sunulan değerli bilgiler için şükranlarını ileten Prof. Dr. İlhan Genç, faydalı bir program olmasını temenni etti.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Orman Yüksek Mühendisi Ahmet Demirtaş, beraberindekiler ile Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği hakkında bilgiler aktararak sözlerine başladı. Dernek üyesi herkesin derneğe gönüllülükle bağlı olduğunu belirten Demirtaş,  2021 yılında başlayan “Ankara’nın Anıtsal Ağaçları” projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Anıt değer ve anıt niteliğinden bahseden davetli konuşmacı, projenin ana hedefini; Ankara’nın önemli doğal ve kültürel varlıklarının tanıtılması, yöre halkı ile iş birliği içerisinde korunması şeklinde açıkladı.

Anıtsal ağaçlar için köylüler ile iş birliği yaptıklarını söylen ve gittikleri köylere bilgilendirme amaçlı broşür dağıttıklarını belirten Ahmet Demirtaş, Derneğin anıtsal ağaçlar hakkında 3 adet kitap yayınladığını, Ankara ve başka illerde 100’den fazla anıtsal ağaç tescil ettiklerini sözlerine ekledi. Anıtsal ağaçların bölgenin kültürünü yansıtan önemli bir varlık olduğunu dile getiren Demirtaş, anıtsal ağaçların %90’ının çevre halkın koruması sayesinde bugüne ulaştığını ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na anıtsal ağaçlar hakkında bir rota hazırladıklarını da söyleyen Ahmet Demirtaş, katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak sözlerine son verdi.