Edebiyat Üzerine Bilim, Sanat ve Seyahat Söyleşisi Gerçekleştirildi

May 14

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi’nin düzenlediği “Bilim, Sanat ve Seyahat” başlıklı söyleşi Atatürk Eğitim ve Kültür Merkezi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Bilim, sanat ve seyahat üzerine gerçekleşen söyleşiye; Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş, Trakya Üniversitesi Eski Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıdvan Canım, Üniversitemiz Edebiyat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Recai Özcan, öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz katılım sağladı.

Söyleşinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş, etkinlik programını katılımcılarla paylaşarak, bir dönem kendisinin de şairliğe ve yazarlığa karşı ilgi duyduğunu ifade etti. Şiir ve edebiyat alanında önemli işler gerçekleştiren Prof. Dr. Rıdvan Canım’ı Üniversitemizde ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyetini dile getiren Prof. Dr. Akkuş söyleşinin herkes için faydalı olması temennisinde bulunarak konuşmasını sonlandırdı.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç gerçekleştirdiği konuşmada ise; bir yazarı ya da bir şairi sevmenin kişisel gelişim ve bilgi edinme açısından yeterli olmayacağına dikkat çekerek, birden çok şairin ve yazarın takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Sanatın da bilimsel verilerle üretildiğini söyleyen Prof. Dr. Genç, sanatçılar, eserlerini üretirken neden sorusunu sorarak cevaplar üretmeye çalıştığını katılımcılarla paylaştı.

Söyleşinin son konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Rıdvan Canım, Türk Edebiyatı’nda önemli bir yeri olan Divan Edebiyatı’nı anlattı. Divan Edebiyatı’nın yeterince ilgi görmediğini söyleyen Prof. Dr. Canım, Divan Edebiyatı’na karşı çekingen davranmanın nedenini, kişilerdeki yeterli alt yapının oluşturulamaması olarak açıkladı. Bu edebiyatın anlaşılabilmesi için edebiyat tarihinin, medeniyetin, İslam Tarihi’nin ve dil malzemelerinin çok iyi bilinmesi gerektiğini vurgulayan misafir konuşmacı, sanat alanı üzerine de açıklamalarda bulundu. Şiir ve Seyahat konularına da değinen Prof. Dr. Rıdvan Canım, seyahat etme isteğinin meraktan geldiğini, kendisinin de “Dünya bir kitaptır, okuyabildiğiniz kadar okuyun.” sözünden yola çıkarak sık sık seyahat ettiğini ifade etti. Tarihin yerinde görülmesi gerektiğini tavsiye eden Rıdvan Canım, programda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Program sonunda gerçekleştirdikleri başarılı çalışmalar ve sunumları için katılımcılara, Türk Dili Bölüm Başkanı Doç. Dr. Recai Özcan tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.