22.04.2024

Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi İlkbahar Renkleriyle Görsel Şölen Sunuyor

Üniversitemiz Rektörlüğü ile Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından altyapı ve bitkilendirme proje çalışmaları tamamlanan; Batı Karadeniz Bölgesinin ilk botanik bahçesi olan “Üniversitemiz Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi”ndeki ağaç ve çalılar, ilkbahar renkleri ile görsel bir şölen sunuyor.

Botanik bahçeleri, bilimsel araştırma, koruma, sergileme ve eğitim amacıyla belgelenmiş canlı bitki koleksiyonuna sahip olan, “canlı bitki müzeleridir”.  Burada bulunan tüm bitkiler,  botanik isimleriyle Latince ve Türkçe olarak etiketlenerek veri tabanlarına kaydediliyor. Botanik bahçeleri; dünyanın belli bölgelerinde bulanan habitat ve ekosistemlerine özgü bitki sergileri, özel koleksiyonlar ve alpin bitkilerden diğer egzotik bitkilere kadar, kurulduğu bölge ve ülkede özel habitatlardan, endemik ve nadir bitkilerin yaşadıkları koleksiyon bahçe sistemleri olarak hizmet veriyor. Öğrencilere eğitim amaçlı ve kısmen halka gezi amaçlı; gezilerin, eğitici sergilerin, sanat sergilerinin, festivallerin, açık hava tiyatro ve müzik performanslarının yapıldığı alanlar olarak da biliniyor.

Üniversitemiz Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi, Batı Karadeniz Bölgesi’nin en önemli bitki biyolojik çeşitlilik merkezlerinden ve saklı bitki cennetlerinden birisi olan Düzce ilinin öncelikle bitki biyolojik çeşitliliğinin korunmasını amaçlamış olup, bunun üzerine yapılan bilimsel araştırmalara ve eğitim çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Bu amaçla, 6 hektarlık alanda, 43 parselde oluşturulan canlı koleksiyonlar; arboretum ve rekreasyon alanı, tıbbi aromatik bitkiler bahçesi, Ex-situ Düzce bitkileri, İç Anadolu step bitkileri, kaya bahçesi, maki Akdeniz bitkileri, otsu-odunsu bitkiler, geofit bahçesi, egzotik türler, gölet ve sucul bitkiler, nemli dere vejetasyonu ve hoş geldin bahçesi olmak üzere 12 tip ana bahçe bünyesinde tasarlandı.

Her bir mevsimde Düzce’nin ekolojik coğrafyasına ve topoğrafyasına benzer bir şekildeki yapısıyla, Botanik Bahçesi’nde bulunan bitkiler, yaprak renkleri ve çiçekleriyle görsel şölen sunuyor. Bu ilkbaharda 452 ağaç ve çalı taksonundan bazılarının sergilediği renk cümbüşleri ile bu renkleri canlı keşfetmeniz için Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi sizi bekliyor.