15.03.2024

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ile İlk Astronotumuz Üniversitemize Konuk Oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Düzce Gençlik Buluşması kapsamında Üniversitemizde öğrencilerimizle bir araya geldi.

Programa; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Milletvekilleri Ayşe Keşir ve Ercan Öztürk, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Rektörümüz Prof. Dr. Nedim Sözbir ile protokol üyeleri, öğretim üyelerimiz, öğrencilerimiz ve basın mensupları katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Nedim Sözbir, ülkemizin uzay alanında bir ilki gerçekleştirmesinde büyük söz sahibi olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile ülkemizin ilk astronotu Alper Gezeravcı’yı ağırlamaktan büyük onur ve mutluluk duyduklarını ifade etti. Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın öncülüğünde, ilk kez insanlı uzay deneyimi ile ülkemizin büyük bir atılım başlattığına dikkat çeken Rektörümüz, Milli Uzay Programı’nın önemini vurguladı.

Üniversitemizin de uzay teknolojileri alanını oldukça önemsediğini ve konuya milli bir mesele olarak yaklaştığını belirten Rektörümüz, Üniversitemizin uydu ve uzay teknolojileri alanında TÜRKSAT A.Ş. ve TÜBİTAK Uzay ile büyük bir iş birliğine giderek ülkemizin Milli Uzay Programı’na katkı sağlayacağını dillendirdi. Rektörümüz, yaptıkları öncü çalışmalarıyla Milli Uzay Programı’na değer katan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin sahip olduğu en büyük kıymetin gençler olduğunu söyledi. Dünyadaki yeni teknolojilerin dönüşümünün genç teknoloji takımları ile gerçekleştiğini belirten Mehmet Fatih Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi’nin öznesinin Türkiye gençliği ve Teknofest kuşağı olduğunun altını çizdi. En önemli görevlerinin gençlerin önündeki engelleri kaldırmak olduğunu ifade eden Kacır, 2023 Teknofest’teki 44 teknoloji yarışmasına 1 milyon gencin katıldığını ve bunun toplumsal bir dip dalga olduğunu sözlerine ekledi. 2000’li yıllardan itibaren ülkemizin ihtiyaçlarının yerli ve milli imkanlarla üretilmesi konusunda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde irade ortaya konduğuna işaret eden Mehmet Fatih Kacır, teknoloji alanında da tam bağımsızlığının önemini vurguladı. Milli Uzay Programı’nın 10 büyük hedefi olduğunu söyleyen Mehmet Fatih Kacır, ülkemizin uzay ve uydu teknolojileri alanında başarı hikayesi yazmaya devam ettiğini dile getirdi.

Açılış ve protokol konuşmalarının sonrasında Rektörümüz Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a hediyeleri takdim edildi.

Programın son bölümünde ülkemizin ilk astronotu Alper Gezeravcı, öğrencilerimizle bir söyleşi gerçekleştirdi. “Türkiye Milli Uzay Programı ve İnsanlı İlk Uzay Misyonu” başlıklı bir konuşma gerçekleştiren Alper Gezeravcı, 2018 yılında Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulduğunu ve 2021 yılında ise 10 stratejik uzay hedefinin belirlendiğini ifade etti. İnsanlı uzay misyonunun 10 hedeften sadece birisi olduğunu belirten Gezeravcı, uzay misyonuna başvuru sürecinden, yapılan eğitim ve testlerden söz etti. Uzay istasyonunda 14 günde 13 deney gerçekleştirdiklerini ve deney içeriklerinin ciddi dikkat çektiğini dillendiren Alper Gezeravcı, dünyada 193 ülke içerisinde uzaya insan gönderen 22 ülke arasında Türkiye’nin olmasının da gurur verici olduğunu katılımcılarla paylaştı.

Alper Gezeravcı, Üniversitemiz Anı Defteri’ni de imzalayarak söyleşisini noktaladı. Programın son bölümünde Rektörümüz Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafından Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’ya hediyesi ve Üniversitemizin astronotların günlük besin ihtiyacını kısa sürede sağlayabilmeleri için ürettiği fonksiyonel gıda ürünü takdim edildi.