19.04.2021

Üniversitemizden 20 Mayıs Dünya Arı Günü’ne Özel Resim Yarışması

Üniversitemiz Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) tarafından; Üniversitemiz Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü,  Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB), Apiterapi Derneği katkıları ve Bee’O Propolis sponsorluğuyla “20 Mayıs 2021 Dünya Arı Günü” etkinlikleri kapsamında “Arı Varsa Hayat Var!” temalı ulusal ölçekte resim yarışması düzenleniyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan DAGEM Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, bal arısının; bal, polen, propolis, arı sütü, balmumu ve arı zehri gibi sağlık açısından son derece önemli olan arı ürünleri üretiminin yanı sıra tozlaşmaya verdiği katkı nedeniyle sürdürülebilir gıda güvenliği açısından da son derece önemli canlılar olduğuna vurgu yaptı.

Bal arılarının dünyanın en önemli canlısı olarak seçildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kekeçoğlu, "Dünyadaki tarımsal faaliyetlerin yüzde 70’i ila 80'i, arılar tarafından yapılan tozlaşmaya bağlıdır. Bu nedenlerle Türkiye’nin de dahil olduğu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2017 yılında almış olduğu karar ile  ‘20 Mayıs Dünya Arı Günü’ kutlanmaya başlamıştır. 20 Mayıs’ta çeşitli bilimsel ve sosyal platformlarda gerçekleştirilen etkinlikler sayesinde, bal arıları hakkında evrensel olarak hassasiyet, sosyal bilinç ve kitlesel duyarlılık oluşturulmak amaçlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

"Arılar Olmazsa Milyarlarca Bitkiyi Elle Tozlaştırmak Zorunda Kalırız"

Pandemi döneminde insanların çevreye ne kadar zarar verdiğinin anlaşıldığına işaret eden Kekeçoğlu, “Bilinçsiz yapılan tarımsal ilaçlama, çevresel kirlenme, küresel ısınma, baz istasyonları, genetiği değiştirilmiş ürünler, bitki biyoçeşitliliğinin azalması gibi faktörler birinci dereceden arıları etkileyen faktörlerdir. Arılar olmazsa milyarlarca bitkiyi elle tozlaştırmak zorunda kalırız. O yüzden arıları ve onların yaşam ortamlarını korumalıyız.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu kapsamda genç nesillerde bal arısı, çevre ve insan ilişkisi ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla “Arı Varsa Hayat Var!” temalı resim yarışması düzenlediklerini belirten Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, “İlkokul, Ortaokul, Lise ve Yüksek Öğrenim (Ön Lisans, Lisans ve Yüksek Lisans) kategorilerinde yarışacak olan yarışmacılar, arıların yeryüzündeki yaşam üzerine minicik dokunuşları ile sağladıkları katkıyı özgün olarak resmetmeye çalışacaklar. Genç nesillerin hayalleri ve ellerinden çıkacak eserler sayesinde bal arılarının sürdürülebilir yaşam için ne denli büyük ve eşsiz bir görev üstlendiğini görme şansımız olacak. Bu yarışma ile Türkiye’nin dört bir yanından gerçekleştirilecek katılımlar içinden dört kategoride (İlkokul, Ortaokul, Lise ve Üniversite), her kategoriden dereceye giren ilk üç eser sahibinin ödüllendirilmesi planlandı. Finale kalan resimler Düzce Üniversitesi resmi web sayfasında online olarak sergilenecektir.” şeklinde konuştu.

Başvurular, 01 Nisan-5 Mayıs 2021 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin (DAGEM) “dagem.duzce.edu.tr” internet adresli web sayfasından veya  “avhv.duzce.edu.tr” bağlantısı üzerinden yapabilecek.