29.03.2024

“Kısa Filmin Uzun Yolculuğu” Etkinliği Kapsamında Film Gösterimleri ve Yönetmen Söyleşileri Düzenlendi

Üniversitemiz Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü tarafından düzenlenen “Kısa Filmin Uzun Yolculuğu” etkinliği kapsamında film gösterimleri ve yönetmen söyleşileri gerçekleştirildi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen 2. Kocaeli Film Festivali’nin Finalist Filmler Seçkisi, İstiklal Konferans Salonu’nda öğrencilerimizin beğenisine sunuldu.

Gösterimi yapılan filmler arasında Üniversitemiz Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Arş. Gör. Korhan Topcu’nun yönetmenliğini yaptığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TRT Sinema’nın destekleriyle çekilen ve birçok festivale seçilme başarısı gösteren ödüllü film “Gözlerin” de yer aldı. Ekibinde Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü akademisyenlerinin ve öğrencilerinin de yer aldığı film, çekimlerinin gerçekleştiği Düzce’de ilk kez seyirciyle buluştu. Gösterimlerin ardından yönetmen Korhan Topcu, senaryo yazım sürecinden festival başvurularına dek kısa filminin uzun yolculuğunu dinleyicilerle paylaştı. Aynı projede yapım koordinatörlüğü görevini yerine getiren Gülizar Öztürk Şahin ise ‘Kısa Filmi Organize Etmek’ başlıklı konuşmasında kalabalık bir ekibi uyum içerisinde koordine etmenin anahtar noktalarına değindi. Dinleyicilerden gelen soruların yanıtlanmasıyla sonlanan ilk gün etkinliklerinin ardından, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Selim Beyazyüz tarafından “Gözlerin” film ekibinden Korhan Topcu ve Öztürk Şahin’e teşekkür belgeleri takdim edildi.

Etkinliğin ikinci gününde ise “Çevrim İçi Yönetmenler Söyleşisi” başlığı altında ilk gün gösterimi yapılan filmlerden ‘Teamül’ ve ‘Farklı Bir Yas’ adlı yapımların yönetmenleri, Üniversitemiz Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileriyle bir araya geldi. Uzem üzerinden düzenlenen söyleşiler kapsamında öncelikle ‘Farklı Bir Yas’ adlı kısa filmin yönetmeni Beril Tan, film üretim sürecine dair deneyimlerini öğrencilere aktardı. Geçtiğimiz yılın en fazla festival başarısı elde eden yapımları arasında yer alan filminin ortaya çıkış serüvenini anlatan senarist - yönetmen Tan, her film üretim sürecinin kendine özgü bir macerası olduğunu belirtirken, bir sonraki projesi için çalışmaya başladıklarını dile getirdi.

Etkinliğin ikinci konuğu Ali Rıza Bayazıt, çekimlerini Bolu’da gerçekleştirdiği ‘Teamül’ adlı kısa filmine dair deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. İstanbul’da ikamet eden yönetmen, daha önce ayak basmadığı bir yerde, küçük bir ekiple ve kısa bir sürede etkileyici bir iş ortaya koymanın başlı başına bir meydan okuma olduğunu dile getirdi. Bayazıt, teknolojik gelişmeler dahilinde filmin efektler ve montaj becerileriyle bu mücadeleden başarıyla çıkmasının mümkün olduğunu vurguladı. Her iki söyleşi de öğrencilerden gelen soruların, filmlerin yönetmenleri tarafından yanıtlanmasıyla sonlandı. Yönetmenler Tan ve Bayazıt, söyleşi kapsamında öğrencilerden gelen soruları içtenlikle yanıtladılar. Etkinliğin ardından konuk isimlere teşekkür belgeleri elektronik ortamda ulaştırıldı.

Etkinlik sonrasında moderatörler Arş. Gör. Korhan Topcu ve Arş. Gör. Gülizar Öztürk Şahin, konuklara, dinleyicilere, Kocaeli Film Festivali’ne ve festival direktörü Azer Şelte’ye teşekkürlerini sundular. Şelte, iki gün süren etkinliklere yoğun ilgi gösteren Üniversitemiz Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencilerini festival imkanları doğrultusunda 26 Mayıs 2024 tarihinde düzenlenecek 3. Kocaeli Film Festivali film gösterimi ve ödül töreni etkinliklerine davet edeceklerini açıkladı.