7.04.2021

DÜBİT, Oyuncak Analiz Yeteneklerini İstanbul Oyuncak Fuarı'nda Sanayicilerimize Tanıttı

İstanbul'da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstanbul Oyuncak Fuarı'nda; oyuncak sanayicileri Redka ve Kumtoys firmaları ile Üniversitemiz iş birliğinde "Oyuncak Güvenliği ve Denetimi" konusunda özel oturum düzenlendi.

Özel oturumda Üniversitemiz Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBİT) Müdürü Doç. Dr. Uğur Hasırcı tarafından konuyla ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda, ilk olarak Üniversitemiz tarafından 2017 yılında başlatılan Milli Oyuncak süreci hakkında bilgi verildi. Milli Oyuncak sürecinin Üniversitemiz, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliği ile başladığını belirten DÜBİT Müdürü Doç. Dr. Uğur Hasırcı, bu kapsamda Üniversitemiz tarafından Milli Oyuncak Çalıştayı düzenlendiğini ve başta TRT Çocuk olmak üzere çok sayıda kuruluşla konuya ilişkin bir dizi toplantı yapıldığını belirtti. Konuya ilişkin sanayicilerimizin desteği ile halen çalışmaların devam ettiğini belirten Hasırcı, sunumun ikinci kısmında ise oyuncak testlerinden bahsetti.

TS-EN 71-1, TS-EN 71-2 ve TS-EN 71-3 standartlarına göre yapılması gereken oyuncak analizleri hakkında bilgi veren Doç. Dr. Uğur Hasırcı, Ülkemizde bu analizleri anılan standartlara uygun olarak yapabilen sınırlı sayıda laboratuvar bulunduğunu, bu alanda rekabetin artmasının sanayici için özellikle test-analiz maliyetlerinin azalması gibi birçok avantaj barındırdığını sözlerine ekledi.

DÜBİT'in oyuncak analizlerine ilişkin yetenekleri konusunda da bilgiler paylaşan Doç. Dr. Uğur Hasırcı, oyuncak analizlerinin TS-EN 71-1, TS-EN 71-2 ve TS-EN 71-3 standartlarına göre yapıldığını ve çok sayıda oyuncak imalatçısına bu testlere ilişkin hizmet verildiğini dile getirdi. Hali hazırda anılan standartlara ilişkin DÜBİT bünyesinde devam eden TÜRKAK akreditasyon sürecinin detaylarının sanayicilerle paylaşıldığı oturumun son kısmında, hem oyuncak üreticileri hem de diğer laboratuvar temsilcileriyle oturum başlığına ilişkin güncel konular tartışıldı ve sanayicilerin soruları DÜBİT personeli tarafından cevaplandı.