Müzeler Haftası Etkinlikleri Başladı

May 16

Düzce Belediyesi, Üniversitemiz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Konuralp Turizm Marka Derneği ve çeşitli kurumların desteğiyle düzenlenen “14-20 Mayıs Müzeler Haftası Kutlamaları” farklı etkinliklerle başladı.

Antik Tiyatro’da başlayan ilk gün programına; Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Düzce Vali Yardımcısı Cemal Demiryürek, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş, protokol üyeleri, şehir halkı ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Konuralp Müzesi Müdürü İhsan Aslan, müzelerin toplumların kültürel gelişmesine büyük katkı yaptığını vurgulayarak sözlerine başladı. 2009 yılında Müdürlük olan ve 2013 yılında ziyaretlere açılan Konuralp Müzesi’nde toplam 6420 eserin yer aldığını ifade eden İhsan Aslan, birçok kültürel zenginliği bünyesinde barındıran Konuralp’i, Düzce’nin kültür varlıkları merkezi şeklinde nitelendirerek katılımcılara teşekkür etti.

Açılışta konuşan Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, geçmişi iyi bilmenin geleceği de doğru planlamak anlamına geldiğini ifade ederek gençlere geçmişimizi öğretmemiz gerektiğinin altını çizdi. Anadolu coğrafyasının çok değerli olduğunu söyleyen Dursun Ay, bu vatanı korumak için birlik ve beraberlik duygularının önemine dikkat çekti. Düzce’nin tarihi değerlerini her platformda gündeme getireceklerini belirten Ay, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Konuralp Gazi türbesi ve Batı Karadeniz’in tek antik tiyatrosu ile Konuralp’in çok önemli bir merkez olduğuna işaret etti. Bu eserlerin kıymetinin bilinmesi gerektiğini dile getiren Zülkif Dağlı, kamulaştırma işinin tamamlandıktan sonra kazı çalışmalarının hızlanacağını sözlerine ekledi. Etkinliğin düzenlenmesinde katkıları olan Düzce Belediyesi’ne ve Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi’ne teşekkür eden Vali Dağlı, Konuralp Gazi ile ilgili farkındalık çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek sonbaharda, Konuralp Gazi Sempozyumu düzenleyeceklerini de dillendirdi. Konuralp bölgesinin önemli bir destinasyon ve turizm alanı olduğunu söyleyen Zülkif Dağlı, Konuralp’e yeni müze yapılması sürecinin başladığını müjdeleyerek sözlerini sonlandırdı.

Açılış konuşmalarının sonrasında, mehteran takımı gösterisiyle devam eden etkinliklerde, Kafkas halk oyunu gösterileri ilgiyle takip edildi. Çeşitli stantların da kurulduğu etkinlik alanında; Konuralp Müze Müdürlüğü işbirliğiyle Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Emre Okan, Dr. Öğr. Üyesi Nurperi Ayengin ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Bilir’in Düzenleme Kurulu’nda yer aldığı Prusias ad Hypium Tiyatrosu Resim Sergisi’nin de açılışı gerçekleştirildi. Program, geleneksel Konuralp pilavı ikramının ardından sona erdi.

“14-20 Mayıs Müzeler Haftası Kutlamaları” farklı günlerde gerçekleştirilecek etkinliklerle devam edecek.