Üniversitemiz Sağlık ve Çevre Alanlarındaki Çalışmalarla İlgili İl ve İlçelere Yönelik Paylaşım Toplantılarına Başladı

Eki 11

Üniversitemiz, Sağlık ve Çevre Alanlarında İhtisaslaşma Programı kapsamında yapılan ve yapılması planlanan çalışmalarla ilgili Düzce ili ve ilçelerine yönelik paylaşım toplantılarına başladı.

İlk olarak Cumayeri ilçesine yönelik düzenlenen toplantı, Cumayeri Anadolu İmam Hatip Lisesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.  Programa; Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Cumayeri Kaymakamı Haluk Çakmak, Cumayeri Belediye Başkanı Recep Tuna, Ziraat Odası temsilcileri, muhtarlar ile otel ve pansiyon işletmecileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Kalkınma Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından başlatılan “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi”nde Üniversitemizin, 184 üniversite arasından 5 pilot üniversite arasına seçilerek sağlık ve çevre alanında desteklenme başarısı gösterdiğini ifade etti. Fizibilite ve paydaş toplantıları sonucunda sağlık alanında “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp”, çevre alanında ise “Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı” alanının belirlendiğini söyleyen Rektörümüz, bu toplantılar ile özellikle muhtarların desteğini almak istediklerini belirtti.

Yapılan çalışmaları bölge halkına yaygınlaştırmayı amaçladıklarını dile getiren Rektörümüz, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanında tıbbi bitki üreticiliği, sağlık turizmi ve bu alanda faaliyet gösterecek kişilerin eğitimine odaklandıklarına işaret ederek geleneksel tıbbı, merdiven altından çıkarmak istediklerini sözlerine ekledi. Çevre alanında ise başta fındık olmak üzere bölgedeki yaygın tarım ürünlerinden kimyasal ve kompozit malzeme gibi ekonomik değeri yüksek ürünler elde etmeyi hedeflediklerini ifade eden Rektörümüz, sözü Üniversitemiz Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş’a bıraktı.

Çevre ve Sağlık Alanlarında İhtisaslaşma Programı ile bölgesel kalkınmayı özellikle köylerden başlatmak istediklerine dikkat çeken Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Düzce’nin toprak ve su açısından verimli arazilere sahip olduğunu söyledi. “Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı” alanında tarımsal atıklardan katma değeri yüksek ürün üretimi konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Uğraş, “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp” alanında ise bitkisel ve doğal sağlık ürünleri üretimi ve sağlık turizmi konularında projeler üreteceklerini dillendirdi. Şu ana kadar dış paydaşlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini, üretilebilecek ürünlerin satın alınmasına yönelik birçok firmaya ziyarette bulunduklarını ve işbirliği anlaşması imzaladıklarını ifade eden Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, üreticilere tohumdan üretime kadar her aşamada destek olacaklarını sözlerine ekledi. Üreticinin bahçesinde hem mantar, hem bitki, hem de arı ürünleri yetiştirebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Uğraş, böylelikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanların daha fazla gelir elde edeceğine vurgu yaptı.

Sağlık ve çevre alanlarına yönelik yapılan toplantıların ikincisi, Çilimli’de gerçekleştirildi. Çilimli İmam Hatip Ortaokulu’nda düzenlenen toplantıya; Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Çilimli Kaymakamı Mahmut Şener, muhtarlar ve ilgili kesimler katıldı.

Toplantıda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşma projesi ile sürdürülebilir kalkınmaya destek olacaklarını ifade etti. Ülkemiz ve dünyada Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp alanında bir boşluk olduğunu belirten Rektörümüz, bu alanı doldurmak istediklerini sözlerine ekledi. Bölgemizde çok sayıda tıbbi ve aromatik bitki bulunduğunu söyleyen Rektörümüz, muhtarlar liderliğinde bölge insanına bu alanlarda üretim yapmayı teşvik edeceklerinin altını çizdi. Sağlık turizmi içinse pansiyon ve otel gibi işletmelerde küçük kliniklerin açılabileceğini dile getiren Rektörümüz, köyler de ise ekoturizm alanları oluşturmanın bir başka seçenek olabileceğine dikkat çekti. Fındık başta olmak üzere tarımsal ürünlerden birçok farklı ürün üretimi konusunda ciddi aşamalar kaydettiklerini vurgulayan Rektörümüz, Üniversite olarak laboratuvar olanakları başta olmak üzere üretim, pazarlama ve satış konularında üreticilere öncülük edeceklerini belirtti.

Rektörümüzün ardından sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, devlet tarafından verilen görev gereği Üniversitemizin, Düzce’nin kalkınmasına destek olacağını ifade etti. Fındık kabuğundan ekolojik boya ve laminat parke eldesi üretilebileceğini belirten Uğraş, hem sağlık alanında hem çevre alanında üretilecek ürünlerin satışının sağlanması konusunda ilaç ve kimya, tekstil, gıda ve birçok alanda faaliyet gösteren firmalarla görüştüklerini dile getirdi. Düzce’deki 3 köyde 120 dönüm arazide deneme üretimi gerçekleştirmek istediklerini söyleyen Prof. Dr. Uğraş, tohum temini, ekim eğitimi, hasat, kurutma ve paketleme aşamaları dahil olmak üzere bu çalışmaların Üniversitemiz kontrolünde yürütüleceğini ifade etti.