Bölgesel Kalkınma Odaklı Çalışmaların Tanıtım Programında Düzce Valimiz ve Düzce İl Genel Meclis Başkanımız ile Bazı Belediye Meclis Üyelerimiz Üniversitemize Konuk Oldu

May 15

Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Üniversitemizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında çevre ve sağlık alanlarında yapılan çalışmalara yönelik tanıtım programlarında bu kez, Düzce Valisi Zülkif Dağlı ve İl Genel Meclis Üyeleriyle bir araya geldi.

Rektörlük Çalıştay Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce İl Genel Meclis Başkanı Dursun Çakır, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Genç, İl Genel Meclis Üyeleri Ayfer Yılmaz, Çiğdem Günal ve Sema Çelebi ile Genel Sekreterimiz Hasan Sadi Ateş ve öğretim üyelerimiz katıldı.

Üniversitemizin başarıları, girişimcilik faaliyetleri ve bilimsel projelerinden bahsederek konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Üniversitemizin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi’ne başvuru süreci ve gerçekleştirilen çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Rektörümüz, Yükseköğretim Kurulu ve Kalkınma Bakanlığı’nın başlattığı Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi’nde Üniversitemizin, birçok üniversiteyi geride bırakarak sağlık ve çevre alanında desteklenme başarısı gösterdiğine dikkat çekti. Proje kapsamında beş yıl için 40-45 milyon TL’lik kaynak aktarımı söz konusu olacağını belirten Rektörümüz, projeyi bölgenin hizmetine sunabilmek için kurumlar arası işbirliğinin önemini dile getirdi.

Öğretim üyelerimizle yapılan toplantılar sonucunda, bölgenin hem ekonomik hem sosyal kalkınmasına yönelik 60’a yakın proje önerisinin ortaya çıktığını söyleyen Rektörümüz; çevre konusunda “Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı”, sağlık konusunda ise “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp” alanının belirlendiğini sözlerine ekledi.

“Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı” alanında, bölgemizde yetiştirilen tarım ürünlerinin sadece içinin değil, atıklarının değerlendirileceğini ifade eden Rektörümüz, böylelikle tarım ürünlerinin ekonomik değerinin ikiye katlanacağına vurgu yaptı.

“Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp” alanında ise fitoterapi, apiterapi ve akupunktur gibi birçok uygulamayla ülkemizdeki bu alandaki boşluğu kapatmaya çalışacaklarını dillendiren Rektörümüz, otellerin bir bölümünde veya köylerde hekimlerin denetiminde sağlık turizmi tesislerinin kurulabileceğine işaret etti. Bu alanda Merkez kurma çalışmalarının sürdüğünü de belirten Rektörümüz, üç yıl içerisinde tüm turizm firmalarının, otel çalışanlarının, çiftçilerin eğitileceğini ve uzmanlık alanlarının belirleneceğinin altını çizdi.

Bölgenin endemik bitki çeşitliliği açısından zengin olduğunu belirten Rektörümüz, birçok bitkinin ilaçların ham maddesini oluşturduğunu söyleyerek bu alanda da bitkilerin değerlendirileceğine dikkat çekti. Projenin; turizmcilerden çiftçilere, hekimlerden sanayicilere kadar birçok kişiye yeni fırsatlar sunacağını dile getiren Rektörümüz, katılımcılara destekleri için teşekkür etti.

Düzce Valisi Zülkif Dağlı yaptığı konuşmasında, proje çalışmalarının hekimler kontrolünde olmasının önemine değinerek Üniversitemizin, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamındaki çalışmalarının Türkiye’ye örnek olacağı vurgusunda bulundu